Energie besparen tips

Tips om energie te besparen

apr 13, 2021 | 1 reactie

Energie besparen tips

Iedereen heeft energiekosten bij zijn vaste lasten. Op je energierekening kan je flink besparen. Je hebt hier zelf een grotere invloed op dan je denkt. Vaak kan je door kleine aanpassingen al grote effecten bereiken. Grotere maatregelen kosten vaak geld. Grotere maatregelen om op je energierekening te besparen zijn bijvoorbeeld het vervangen van ramen van enkel naar dubbelglas, het spouwen van muren, of vloer- of dakisolatie aanbrengen.  De grootste besparing die je kan behalen is door elk jaar de energievergelijker te gebruiken. Ben je al overgestapt? Lees dan al onze tips door over hoe je je verbruik zou kunnen besparen op je elektriciteit of gasverbruik.

Besparen op je elektriciteit gebruik

Je gebruikt vaak meer stroom dan je denkt. Ga bij jezelf na waar je eventueel stroom kan besparen. Laat je wel eens de tv, lamp of computer onnodig aanstaan? Het aanpassen van dit gebruik lijkt misschien een kleine verandering, maar te samen kan dit toch tientallen euro’s per jaar schelen.

Geld besparen met wassen en drogen

Gebruik de eco stand van je wasmachine
Veel wasmachines hebben een eco stand. Misschien is je wel eens opgevallen dat deze eco-programma’s langer duren dan andere programma’s. Hierdoor lijken eco-programma’s minder energiezuinig. Maar dat is niet helemaal waar. Langer wassen op een lagere temperatuur is energiezuiniger dan korter wassen op hogere temperatuur. Hierdoor kan je het beste wassen op 30 of 40 °C. Kleine wasjes zijn ook niet energiezuinig. Je kan je trommel beter goed vol stoppen, maar niet te vol. Als je hand nog bovenop de was in de trommel past, dan is hij goed gevuld.

Gebruik de droger niet te vaak

Je kunt ook veel geld besparen op de droger. Het is misschien aantrekkelijk om de drogerfunctie van je wasmachine te gebruiken, maar deze functie kost veel stroom en daardoor geld. Hang in plaats daarvan je was gewoon over een wasrekje.

Met wassen en drogen kan je dus makkelijk geld besparen:

  • Wacht tot je een volle machine hebt. Hierdoor hoef je minder vaak te wassen
  • Gebruik het eco-progamma
  • Wassen op 30 of 40 graden
  • Geen gebruik maken van de wasdroger functie.

Besparen door je gasverbruik te verminderen

Gas is duurder dan elektriciteit. Toch gebruik je gas voor veel dingen in je huis. Denk hierbij aan de verwarming, de warme douche en koken op gas. Je kunt met wat kleine aanpassingen dan ook flink besparen op gas. Je gasrekening verlagen hoeft niet veel inspanning te kosten. Loop eens een rondje door je huis, bekijk je eigen gedrag kritisch en bespaar geld!

Isoleren

Tocht het langs een raam of deur? Gebruik dan tochtstrips. Als het bij de drempel tocht, kan je een tochtslang neerleggen. Hierdoor houd je de kou buiten en stook je niet voor de buitenlucht.

Als je overdag niet in een bepaalde ruimte komt, zoals de slaapkamer, hoef je deze overdag ook niet te verwarmen. Zorg dat je de deur dichthoudt. Hierdoor sluipt de warmte niet naar de ruimtes waar je niet komt en verwarm je dus niet overbodig.

In de winter is het vroeg donker. Doe dan de gordijnen dicht zodra het begint te schemeren. Gordijnen houden de warmte binnen en de kou buiten. Je hoeft natuurlijk niet de hele dag als een mol met de gordijnen dicht te zitten, maar ’s avonds wat eerder de gordijnen dicht doen, kan geen kwaad.

Met een paar kleine aanpassingen kan je door isoleren dus geld besparen:

  • Gebruik tochtstrips of een tochtslang
  • Houd deuren dicht
  • Doe de gordijnen op tijd dicht

De verwarming

De verwarming zal een groot deel van je gasverbruik in beslag nemen. Het kan daarom lonen om eens kritisch te kijken naar hoe hoog je verwarming staat. Soms kan je verwarming makkelijk een halve of een hele graad omlaag. Trek een lekker warme trui aan, sla een sjaal om en trek je dikke pantoffels aan. Hierdoor kan je vaak al de verwarming wat lager zetten.

Kijk ook naar de momenten waarop je thuis bent. De verwarming hoeft overdag niet aan als er niemand thuis is. Dit kan je vaak instellen met een slimme thermostaat. Ook ’s nachts is een graad of 15-17 hoog genoeg. Het is dan niet nodig om de verwarming op hoge temperaturen op te stoken.

Zet de verwarming overdag niet aan in de slaapkamer als je daar toch niet komt. Dat is zonde van het gas en dus van je geld. Houd zoals hierboven beschreven de deur dicht. Verwarm alleen de ruimtes waar je bent. 

Door op het gebruik van de verwarming te letten, kan je makkelijk geld besparen:

  • Zet de verwarming een graad lager
  • Zet de verwarming alleen aan als je thuis bent
  • Verwarm alleen ruimtes waar je bent

Meer tips? Deel ze hieronder!

About Geldbesparen

0 reacties

Een reactie versturen