Geld besparen op boodschappen

geld besparen op boodschappenBoodschappen doe je dagelijks, je hebt immers eten en drinken nodig. Ook al lijken de kosten niet hoog, al met al kan je boodschappen budget behoorlijk oplopen. Als je een paar keer per week een paar euro extra uitgeeft, dan wordt het totale bedrag aan het eind van het jaar toch wel hoog. Gelukkig is het eenvoudig om geld te besparen op boodschappen. Met deze tips bespaar je gemakkelijk geld op je dagelijkse boodschappen.

 • Kijk naar aanbiedingen
 • Koop huismerken
 • Vergelijk verschillende supermarkten
 • Bekijk de diepvries
 • Weersta verleidingen
 • Goedkoop koken

Aanbiedingen

De eerste tip is: kijk naar de aanbiedingen. Supermarkten hebben vaak een (online) folder met daarin de aanbiedingen voor de week. Met name 1 + 1 gratis of 50% korting aanbiedingen kunnen je goed helpen om te besparen op je boodschappen.

Kijk wel even goed of je de aanbieding daadwerkelijk nodig hebt. Koop niet meer dan je normaal zou doen omdat het nou eenmaal in de aanbieding is. Kost één courgette 80 cent en twee courgettes €1, maar heb je er slechts één nodig voor je recept. Koop er dan gewoon één. Dan heb je 20 cent uitgespaard. Of kijk of je een recept later in de week kunt maken met die tweede courgette, waardoor je toch van de aanbieding gebruik kunt maken en geen eten, en daarmee geld, weggooit.

Vaak zijn er 1 + 1 aanbiedingen van vlees. Maar meestal krijg je niet 10 braadworsten binnen een paar dagen op. Vlees, vis en vleesvervangers kan je goed invriezen. Zo heb je iets in de voorraad voor later om mee te koken en heb je goed gebruik gemaakt van de aanbieding. Je geeft nu misschien iets meer geld uit, maar later zal je daardoor juist kunnen besparen.

 

Huismerken

Elke supermarkt heeft huismerken. Huismerken zijn eigenlijk altijd goedkoper dan A-merken. De kwaliteit van deze huismerken is vaak even goed als van de duurdere A-merken. Vraag je daarom af of je echt dat merk nodig hebt, omdat je het lekkerder of van betere kwaliteit vindt, of dat je net zo goed het huismerk kunt kopen.

Staar je niet blind op het feit dat een huismerk maar 10 cent goedkoper is dan het A-merk. Als je 10 producten koopt, scheelt dat toch weer een euro. Als je dit wekelijks doet, bespaar je 52 euro op jaarbasis.

 

Verschillende supermarkten

Sommige supermarkten zijn nou eenmaal goedkoper dan andere supermarkten, zoals de Lidl, Aldi en Dirk van de Broek. Het kan lonen om het grootste deel van je weekboodschappen bij zo’n goedkopere supermarkt te doen. Als je hierdoor wekelijks 3 euro goedkoper uit bent, bespaar je jaarlijks meer dan 150 euro.

Sommige supermarkten verkopen bepaalde producten goedkoop. De ene supermarkt heeft goedkoper fruit en de andere heeft goedkoper brood. Het kan daarom lonen om naar verschillende supermarkten te gaan voor verschillende boodschappen.

 

Bekijk de diepvries

Wie zegt dat gezond eten duur moet zijn? In de diepvries ligt vaak een uitgebreid assortiment aan ingevroren groentes. Deze zijn een stuk goedkoper dan de verse groentes, maar ze zijn net zo goed gezond. Overweeg daarom eens spinazie uit de diepvries, in plaats van verse spinazie. Als je dit structureel doet, kan je veel geld besparen op je boodschappen.

 

Verleidingen vermijden

Supermarkten zijn ontzettend goed in het verleiden van hun klanten, met name het verleiden tot spullen kopen die je niet nodig hebt. Met een aantal tips kan je deze verleidingen weerstaan:

 • Ga nooit met honger naar de supermarkt. Als je trek hebt, ben je geneigd om meer te kopen dan je nodig hebt.
 • Doe één, hooguit twee keer per week boodschappen. Hierdoor ben je maar eens per week in de verleiding om impulsaankopen te doen.
 • Supermarkten proberen je over te halen naar hun winkel te komen met aanbiedingen. Kijk of de aanbieding echt goedkoper is of dat je beter het huismerk kunt kopen.

Lekker koken voor weinig geld

Vaak hebben supermarkten recepten met producten die in de aanbieding zijn. Het is handig om deze recepten te gebruiken. Hier zitten vaak meerdere producten in verwerkt die in de aanbieding zijn. Zo kan je voordeliger koken.

Daarnaast loont het vaak om voor meerdere dagen te koken. Ben je met zijn tweeën? Kook dan eens een portie voor 4 personen, waar je twee dagen van eet. Een bereide maaltijd blijft meestal twee dagen goed in de koelkast. In de vriezer kan je het zelfs langer bewaren, mits de producten die je gebruikt, niet al eerder opgewarmd en ingevroren zijn.

Wil jij ook koken voor minder geld?

 • Recepten met aanbiedingen
 • Kook voor meerdere dagen